Monday, May 23, 2011

Carlo Ancelotti Dipecat!

Chelsea secara rasmi telah memecat pengurus mereka, Carlo Ancelotti selepas berakhir musim yang mengecewakan buat Chelsea dimana mereka gagal meraih sebarang trofi. Kenyataan ini dikeluarkan beberapa jam selepas Chelsea mengalami kekalahan kepada Everton dalam perlawanan terakhir Liga Perdana Inggeris.

Ini adalah musim kedua buat Ancelotti selepas cemerlang pada kempen sebelum ini apabila membantu Chelsea meraih 2 piala iaitu Juara Liga dan Juara Piala FA. Chelsea hanya sekadar menghabiskan musim di tangga kedua Liga dengan 71 mata, 9 mata dibelakang Juara, Manchester United. Dalam saingan Liga Juara-Juara pula, mereka juga disingkirkan oleh United di pusingan suku akhir. 

Meskipun berbelanja besar pada musim perpindahan Januari dengan membeli Fernando Torres dengan rekod perpindahan 50 Juta Pound, kegagalan sekurang-kurangnya meraih 1 piala amat mengecewakan Roman Abramovich.

Kini, terdapat pelbagai spekulasi mengenai siapakah yang layak dan bakal mengisi kekosongan yang ditinggalkan oleh Ancelotti itu. Guus Hiddink yang dianggap pilihan oleh Avramovich sendiri dikatakan hampir pasti diberikan tugas ini. Hiddink pernah menjadi pengurus sementara kepada Chelsea 2 musim lepas. 

Turut dikaitkan adalah pengurus dari belanda, Marco van Basten dan juga bekas pengurus Barcelona, Frank Rijkaard. Terbaru, pengurus Poorto, Andre Villas-Boas turut dikaitkan dengan Chelsea.

No comments:

Post a Comment